García-Gasco fill adoptiu






L'Ajuntament de València ha tingut a bé designar fill adoptiu al cardenal arquebisbe Agustín García-Gasco, amb gran entusiasme i alegria de la senyora alcaldessa Rita Barberà i del Molt Honorable President Francisco Camps. La regidor de Cultura, María José Alcón, va destacar en la sessió plenària municipal on es va aprovar la cosa, "la fecunda labor desenvolupada al llarg de 15 anys al capdavant de l'Arxidiòcesi de València per aquest sacerdot toledà". "El seu nomenament segella una extraordinària relació amb València, que el sent com un dels seus, en una demostració d'afecte cap a qui tantes vegades ho ha demostrat per València i les seues tradicions".

I tant com "ha demostrat el seu afecte" el cardenal arquebisbe nomenat fill adoptiu. Que l'hi pregunten, si no, als valencians i valencianes que formen part de l'Associació i Confraria de Sant Vicent Màrtir de València. Aquesta tradicional Associació catòlica, de tant arrelament a València, havia decidit celebrar els 800 anys del naixement del rei Jaume I amb una missa en l'església de la Roqueta el 8 d'octubre. Una missa per a recordar i commemorar l'acció de gràcies que va pronunciar el rei Conqueridor a l'atribuir, a l'empara i protecció de Sant Vicent Màrtir, la conquesta de València, la vespra d'entrar victoriós en la ciutat. La Confraria de Sant Vicent Màrtir va oferir al cardenal arquebisbe García-Gasco la celebració d'aquesta missa commemorativa i tan posada en raó. Però el recent adoptat fill de València no només no va rebutjar la invitació sinó que va prohibir que la missa fóra celebrada per algun bisbe auxiliar.

Davant aquesta negativa, i segons ha declarat la presidenta de l'Associació i Confraria de Sant Vicent Màrtir, Rosa Araixa, van sol·licitar a l'abat de Poblet, on està enterrat el rei Jaume, que acudira a la celebració, al que va accedir de bon gust. Però el fill adoptiu de València, qui segons la regidor María José Alcón, "tant afecte ha demostrat per València i les seues tradicions", no només va prohibir la presència de l'abat de Poblet sinó que, en cas de celebrar-se la missa per altre sacerdot el dia 8 d'octubre, ha prohibit, també, que en la mateixa es nomene a Jaume I i la seua vinculació amb Sant Vicent Màrtir i amb la Roqueta. O siga, García-Gasco vol, fins i tot, que en els seus dominis com cardenal arquebisbe, se silencie l'existència de rellevants fets de la nostra història com a poble, com és el cas de la relació de Jaume I amb Sant Vicent Màrtir, amb Sant Vicent de la Roqueta. La presidenta de l'Associació i Confraria vicentina ha acusat al cardenal arquebisbe nomenat fill adoptiu de València de mantenir una actitud "antivalenciana i covarda per negar la condició de La Roqueta com un element històric vinculat al primer màrtir de la ciutat , i a la història de València".

El poc respecte per València, les seues tradicions i la seua història, ho ha demostrat aquest nou "fill adoptiu" de la capital en altres ocasions। Com per exemple, en el foment de l'ús de la llengua dels valencians en els actes litúrgics, una assignatura pendent que ha estat ignorada pel cardenal arquebisbe. Clar que en açò segueix els passos de la senyora alcaldessa, la seua protectora. Donya Rita Barberà tampoc usa el valencià en els actes polítics, en les compareixences públiques. És una llengua que, segons sembla, li repel·leix parlar-la. En fi... per a què seguir. "Amagueu els ànecs que venen els de sempre. A fotre, clar!"

F. Burguera (VpC)